L247 Ljósmóður

Færøbåd 19,5 fod. Fyrmannafar 10 Alen.

Bygget af en lærer på Norsminde Produktionsskole i 1995

Ejere: Rasmus og Leif Tipsmark

Denne færøbåd er bygget af en lærer på Norsminde Produktionsskole i 1995. Båden er bygget helt autentisk. Trænaglerne der fastholder bordene til spanterne blev lavet af dansk gran. Inden båden kom i vandet, tørrede trænaglerne ud og bordene sad nu løse.

Efter at have ligget 4 år ude i det fri, blev båden bragt til Hjarbæk ad Knud Søndergaard der købte båden til en datter og svigersøn. De opbevarer båden i en lade i Hjarbæk i et par år. I bytte for et trægulv og en sum penge køber Rasmus og Leif Tipsmark båden i 2003. Nye trænagler håndsnittes i sibirisk lærk og byttes ud med de udtørrede. Båden kom for første gang nogensinde i vandet 11.8.2010 – og den flød !

I 2010 modtog den prisen for "Flotteste restaurering" ved VM. Mere om færøbåden i "Ankertovskrogen", - klik her..., - og her ....

Navnet ”Ljósmóður” er færøsk for det gamle nordiske ”Lysmoder”, der betyder jordemoder. Navnerelationen er til ejernes oldemor og mormor der et helt liv var jordemoder. Af svigersønner og børnebørn kaldet ”Jordemoderen”. En sej kvinde, født som uægte barn på klippeøen Bornholm i 1895, 100 år før denne ”uægte” færøbåd, blev bygget langt væk fra Færøernes klipper og Atlanterhavets barske bølger.


 

0 kommentar(er)

Klik her for at skrive i logbogen