VM i sjægtesejlads 2019 i Hjarbæk


Det 43. Verdensmesterskab i Sjægtesejlads blev afholdt lørdag den 17. august 2019 på Hjarbæk Fjord med Hjarbæk Havn som udgangspunkt. Verdensmesterskaberne er arrangeret af Hjarbæk Sjægtelaug og samler sjægte- og smakkeentusiaster fra nær og fjern.

Til dette års Sjægte VM var der deltagere fra flere steder i Limfjorden, Sjælland og norske X-sjekte fra Kragerø og Flekkerøy. Blandt de yngre sejlere var FDF’ere fra Viborg i deres StorMegin – men også sejlfriske teenagere – nogle med flere års erfaring i sejlads med optimistjoller.

Det var ikke de bedste vejrmeldinger der kunne læses dagen før, men det rettede sig til noget bedre og absolut brugbart og spændende til lørdagen. Der afvikles 3 sejladser. De to første om formiddagen og den sidste om eftermiddagen. Vinden over Limfjordens Vande var ikke kun frisk – den var strid og uregelmæssig.

Under formiddagens sejladser blev der målt middelvind på 7,3 m/s. Da vindenstødene var endog meget hårde og uregelmæssige samt absolut uforudsigelige, var sejladserne meget udfordrende. Allerede inden første start var gået, var en båd kæntret - og senere kæntrede endnu en sjægt med endog meget garvede sjægtesejlere fra Hjarbæk. 

Ganske udramatisk blev besætninger og både straks bjærget af følgebådsberedskabet. Dette bestod af frivillige både – heriblandt en af Viborg FDF’ernes hurtiggående RIB-både. 

Eftermiddagens sejlads startede kl. 14.30 – vinden holdt – måske en streg højere. Besætningerne gav udtryk for, at sejladserne havde været hårde – men meget udfordrende, spændende og ikke mindst rigtig sjove – alt hvad en sjægtesejler drømmer om. Der er næsten altid plads til gast på en sjægt – hvis nogen skulle få lyst – kan man komme på havnen i Hjarbæk, hver tirsdag ved 18-tiden – startskuddet til kapsejladsen starter kl. 19.

Der deltog 36 både og ved den efterfølgende præmieoverrækkelse og spisning i teltet deltog 120 – de fleste ”godt brugte” efter dagens strabadser – men veltilpasse over at dele passionen for ”ægte” sejlads på græsrodsniveau.

Denne passion er nu ved at udmønte sig i en anerkendelse fra UNESCO! Under den norske organisation KYSTEN, har nordiske organisationer, der sejler med klinkbyggede både, anmodet om at få klinkbygningstradtionen optaget som en ”immateriel verdensarv” – Hjarbæk Sjægtelaug har selvfølgelig også bidraget hertil med, at overbevise UNESCO om, at dette er en god ide. Det tages afgørelse i efteråret 2021 om vores passion bliver til verdensarv.

VM-akvarellen 2019

Igen i år havde Ole Utoft malet en VM-akvarel som traditionen tro blev udloddet ved VM-festen lørdag den 17. august