L102 Clara

Sjægt 22,3 fod.

Bygget af bådebygger Poul Trærup i Vejle 1992.

Ejer og skipper:

Leif Tipsmark · Mobiltlf. 4240 6437

VHF kaldesignal:  XPE6233 ·  MMSI nr. 219019707

 

Bådebygger Poul Trærup arbejdede det meste af sit virksomme liv som bådebygger, på det navnkundige Børresens Yachtværft i Vejle.  I 1992 byggede han sjægten, som han navngav "Havlit" - til sig selv. Som oplæg brugte han konservator Chr. Nielsens opmåling, fra 1946 af sjægten "Lilly" fra Fur, der oprindelig var bygget 1906.  En kollega til Poul Trærup så sjægten i Snaptun i 2019 og fortalte, at Poul havde taget et foto af tegningerne i bogen "Danske Bådtyper"  - side 73. Fotoet blev lavet som lysbillede og projekteret op på en væg og herefter tegnet af.  Selvfølgelig lavede han det bedste i sit fag han havde lært - bl.a det fine dæk er et smukt stykke håndværk. Trærup valgte lidt usædvanligt at anvende Douglas fyr til skrog og dæk. Spanter, køl, knæ og stævne er eg.  Poul Trærup døde i foråret 2015.

Den 27. februar 2005 køber Leif Tipsmark sjægten og bringer den hjem til Hjarbæk. Han omdøber den og navngiver den efter sit ældste barnebarn Clara. Rigningen var ikke helt i overenstemmelse med traditionerne i Hjarbæk. Sjægten rigges om - så skøder og fald m.v. er helt som traditionen foreskriver. 

Selvfølgelig er den klare lak ikke i som traditionen foreskriver - den er alt for "fin" til at være en fiskejolle som sjægten jo er. Men at male det fine håndværk over - det nægter ejeren hårdnakket og må til gengæld acceptere lidt mobning fra de øvrige sjægtebesætninger.

0 kommentar(er)

Klik her for at skrive i logbogen