AKTUELT


UNESCO arbejder på sagen ...

2. november 2020

Netop ! Så er processen sat igang hos UNESCO. Hjarbæk Sjægtelaug er med på listen over danske indstillere til nomineringen om "klinkbygningstraditionen som immateriel kulturarv". I kan se den norske bannerfører KYSTEN's indlæg på deres hjemmeside ved at klikke på fotoet ovenfor. Se også den 20 minutters video der er sendt til UNESCO - spændende.

Hjarbæk Sjægtelaug er iøvrigt medlem af Forbundet KYSTEN. Klik på KYSTEN-logoet nederst i styrbord spalte for at komme til KYSTEN's hjemmeside - vi har medlemsnr. 531953 - hvis du skulle få brug for det.

Flittig sjægtesejler på vej ...

20. november 2020

Leo Simonsen - flittig sjægtesejler - fik faktisk "foden under eget dæk" i 2015 da han fik "overdraget" "Gudrun" af hans søn. Hjemme i Ulstrup har Leo skiftet vitale dele og skrabt sjægten helt i bund. Vel ankommet til Sjægtemagasinet i Kølsen forestår der yderligere arbejder - forhåbentlig endnu en sjægt klar til sæson 2021. Godt gået Leo !   Klik på fotoet ovenfor - så kommer du til "Gudrun"'s side i Sjægteoversigten.

Ohøj Leo ! Er det "Gudrun"'s bikinitop du har brugt til agtermarkering på landevejen ???

Spidsgatter fra 1936 i USA

15. november 2020

Klik på fotoet ovenfor og læs om historien hos "Wooden Boat" - om hvordan en dansk spidsgatter fra 1936, idag er en pryd for øjet i Port Townsend i staten Washington på den amerikanske vestkyst.

 

Huset ved Lild Strand

14. november 2020

Realdania kalder det:  "Den gode idé"

På den yderste pynt i Jammerbugten - i strandkanten - i Lildstrand ligger en gammel købmandsgård. Den har vi netop købt ved hjælp af fonde, sponsorer og salg af folkeaktier. I respekt for stedets værdier og i samspil med områdets storslåede natur skaber vi et hus, hvor kreative og rekreative aktiviteter kan blomstre og skabe liv i den lille autentiske kystfiskerby.

Klik på fotoet ovenfor for at komme til RealDanias hjemmeside og der bl.a. fortæller om dette projekt man har støttet.

På forkant med næste sæson...

12. november 2020

"Vi Sejler Videre" er på forkant med næste sæson - Kurt og Lillan får sig lige en passiar inden bugthøvlen gør arbejdet færdigt. To friske tynde granrafter bliver til topsejlsmaster ... i løbet af vinteren hængt til lufttørring i Sjægtemagasinet i Kølsen.

Både op ... sikkerhed i top !

7. november 2020

Der var 25 både - hovedsageligt sjægte - der stod på bådoptagningslisten. Under skærpede regler - især på grund af Corona - men også selve sikkerheden, især omkring sjakket der står for anhugning og kraning, er der indført nye sikkerhedsregler. Afledt af begge førnævnte tiltag, er der meget få mennesker på billedet ovenfor - tak til de gule behjelmede mænd for planlægning og udførelse. Håber det bliver - bare lidt - mere socialt næste år !

Vildsund.. i nye klæder !

Her er plads til ... alt !

6. november 2020

Der er virkelig sket noget ved det gamle værft og lossekajen ved Vildsund Vest. Her findes bl. a. en stor hal til opbevaring af grej. Grejbank SOL www.sol-grejbank.dk har også til huse her.  Der er mødelokaler, kaffestuer og værksteder til udlejning, beddingen kan lejes af både private og firmaer. Hvor kom pengene fra ?? ... selvfølgelig fra A. P. Møllers Fond og Thisted Kommune  - flinke folk !

Klik på øverste foto for at komme på Søsportcenterets hjemmeside.

"Elfyn" - inspiration fra Færøerne ...

2. november 2020

Inspireret af færøbåden og bygget  "owerthere" - læs artiklen i Small Boat Magazine - og køb tegningerne hvis du får byggelyst  ! Klik på foto ovenfor.
 

Maritimt Center til Esbjerg

29. oktober 2020

Lokale- og anlægsfonden er gået ind i et spændende projekt i Esbjerg. Klik på illustrationen ovenfor for at læse mere.

Den norske Snekke ...læs om den her ...

25. oktober 2020

Klik på fotoet ovenfor og læs artikel Wooden Boat om den Norske Snekke - på engelsk - go' fornøjelse !
 

VI SEJLER IGEN !!

På grund af Coronakrisen har alle fællesaktiviteter i Sjægtelauget været udsat, - men med åbning for forsamlinger op til 50 personer starter kapsejladserne igen fra tirsdag den 9. juni efter standerhejsning kl. 18:15 !!
 

Forårsmøde 2020 og sæsonstart er UDSAT

På grund af Coronakrisen er alle fællesaktiviteter i Sjægtelauget udsat indtil videre....
Vi melder ud her på hjemmesiden og fællesmail, når vi mener det er sikkert at sejle igen!!
 

Første sjægt i havnen ...

7. april 2020

Godtfred kom først !  Som vanligt i velholdt stand klar til en ny sæson der bliver noget anderledes end vi er vant til.

UNESCO ansøgning afleveret ...

25. marts 2020

Egentlig skulle ansøgningen være afleveret af den Norske delegation i Paris den 31.3. Men grundet omstændighederne blev ansøgningen afleveret elektronisk den 24.3.

Således er nomineringen på skinner med alle Nordiske landes kulturministe bag.

Klik på foto ovenoveraf artiklen i Viborg Stifts Folkeblad for at komme til e-avisen.

Forårsmøde 2020 er UDSAT

Set i lyset af regeringens udmelding om at aflyse møder mm. i så stor udstrækning, det kan lade sig gøre, - samt det faktum, at vi har fået en del frameldinger, har kaffeudvalget og Laugskoordinatoren besluttet at aflyse forårsmødet nu på lørdag den 14. marts.
 
Vi vil finde en dato senere i april. Når den er på plads (sognegården skal være ledig), vil det blive meldt ud.
 
Med venlig hilsen 
Kaffeudvalget
 
Mere om Sjægtelauget og forårsmødet, - klik her....

14. januar 2020

Din rigger Knud Søndergaard meddeler, at han er nu er leveringsdygtig i fineste primakvalitet Randers Reb i fire forskellige tykkelser.

 

11. januar 2020

Kaffetur til Kystmuseet på Bangsbo og Frederikshavn Værft & Bedding. Trods vinterlukket fik vi en god beretning  - af Jan Hammer Lassen der er marinarkæolog - om Ellingåskibet fra 1163. Interessant fund da det faktisk er et "missing link" bland de danske skibsfund .

Knyt og knob....

 Skal du i gang med at reparere dit tovværk, - er du i gang med at lave en ny fender, - er du i gang med at knytte en måtte, et bælte eller noget helt andet, så er her et tilbud:

6 onsdagsaftener:  22. jan. - 29. jan. - 5. febr. - 19. febr. - 26. febr. - og 4. marts. vil der være mulighed for at mødes med andre om netop tov som interesse.

Ole Levring har lovet at stille lokale til rådighed.

Lylle-Ole har lovet at være konsulent med masser af gode ideer og kontakter.

Det eneste, du/I skal, er at melde jer til og dukke op med jeres tovarbejde, en kande kaffe og måske lidt kage.

Har du/I lyst, så send mig en sms på 23632756 (Bjarne Vagner).

Ny sjægt på fjorden ...

Sjægten "Inger" er overtaget af Torben Laier fra Kvols. Tillykke til Torben - den må blive perlen i hans store bådsamling ... godt han har så mange børn der er vilde med sejle også.

Klik på fotoet ovenfor og få den dramatiske og sjove historie om "Inger".

AFRIGGERFEST

Efter fælles bådoptag- ning inviterer festudvalget til Afriggerfest på Hjarbæk Kro

Lørdag den 2. november 2019 kl 18.00.

Menu:

  • Sild og én øl/eller et glas vin og én snaps
  • Stegt flæsk og persillesovs
  • Æblekage og kaffe

Kr. 200,- pro pers som betales på kroen om aftenen.

Der er pladsbegrænsning. 65 personer!

Først til mølle med tilmelding til Finn Jensen på email hof@bulhus.dk

Tilmelding senest mandag den 13. oktober 2019 på grund af, at jeg er rejseramt 14.- 28. oktober

Hilsen festudvalget, Finn

16 fod Klegodjolle sælges

16 fod Klegodjolle sælges

Klegodjolle bygget 1995-98.
Søsat første gang i 1998.
Længde 16 fod. Lærk på eg med fine detaljer.
Båden er i umiddelbar god stand og bør ses.
Prisidé 14.000.- kr.
Båden kan beses i Skjern. Henvendelse Nils Frederiksen tlf. 61774708,
e-mail. 
nilsfrederiksen@gmail.com  - eller Bent Jensen, tlf. 40574140

Læs mere om klegodjollen på sjægtelaugets hjemmeside, - klik her.....
 

Sjægte VM 2019 ... den gik frisk !

Sommertogt 2019 til Snaptun

Øverst: Landgang i As Vig mellem Juelsminde og Snaptun.

Nederst til venstre: Søren Jensen som rorgænger på en Ferguson !!! Nederst til højre: Morgensang og flaghejsning. Herunder til venstre: "Brødrene" for fulde sejl på vej sydpå.   Herunder til højre: Der bades.


7. - 13. juli 2019

Turen går til Snaptun ved udmundingen af Horsens Fjord - du kan spotte stedet på Google Maps ovenfor.
Du kan se nærmere i Turudvalgets program, som du kan downloade nedenfor.
Du kan også se mere om Snaptun Havn ved at klikke på linket her: 
https://www.youtube.com/watch?v=_gqSQw463DA

21. februar 2019

Den klinkbyggede båd er en særlig nordisk bådtype, der i de sidste to tusind år har haft stor betydning for danskernes brug af havet. Bådtypen har varieret i form og størrelse. Afhængigt af det farvand den er blevet brugt i, om den har været bygget til fragt, fiskeri, passagerfart eller langfart, hvem og hvor mange den har været bygget til, samt hvilke materialer, der har været til rådighed. Klinkbygningstraditionen har været med til at forme Danmark som en søfartsnation.

Det norske forbund KYSTEN samler tilkendegivelser fra alle organisationer i Norden der kan overbevise UNESCO om, at klinkbygningstraditionen er en nordisk kulturarv. I den forgangne uge har Sjægtelauget tilsendt KYSTEN forskelligt materiale på engelsk: fotos, YouTube links, en artikel om en sejlerjournalist's oplevelser hos os sidste sommer en folder om Sjægtelaugets aktiviteter samt en direkte instilling fra Sjægtelauget. KYSTENS formand i Oslo takker for alt  materialet der vil blive brugt til at fremme nomineringen. 

Klik på foto foroven til styrbord for at komme til TS Hjemmeside. Klik på foto til bagbord for at komme til Det Kgl. Biblioteks hjemmeside.

Nedenfor kan du downloade Hjarbæk Sjægtelaugs indstilling til nominering.  

9. februar 2019

En busfuld sjægtefolk på vej i "biffen" i Ringkøbing lørdag morgen kl. 8.00 ..lyder det skørt ? Nix ! Johannes Berggren der er bekendt til en sjægtesejler har begået en film på 45 min. der blev vist på det store lærred i Ringkøbing Bio ... netop fordi nogle af vores Klegodjolle-bekendte i Ringkøbing har de rigtige forbindelser hertil.  Om filmen får en Hjarbæk Re-Premiere vides ikke, Du kan downloade den her på hjemmesiden -se øverst til styrbord for midterspalten.

En hilsen og tak ...

Til Hjarbæk Sjægtelaug

Jeg vil gerne takke for opmærksomheden ved min mand Jens Hellerups bisættelse den 19. januar.

For Jens har både Sjægtelauget og i det hele taget Hjarbæk med de mange mennesker han kendte der, været en vigtig del af hans liv.

Han elskede at komme til Hjarbæk, det kunne jo være at der var nogen nede på havnen han kendte………..Henrik Hvass, Knud Søndergård, og mange mange andre. Han følte sig som en del af Hjarbæk, og som nogen måske allerede ved så mødtes Jens og jeg på Hjarbæk Kro, for 37 år siden……..

Jeg har fundet en sjov artikel, som han skrev i et ”Jubilæumsskrift, i anledning af de 40 år, der var gået, siden en flok håbefulde unge telegrafistelever i 1963 fyldte radioklasserne på Fanø Navigationsskole …..og historien om, hvordan det siden er gået dem.”

Jeg tænkte om det kunne være en sjov artikel til Ankertovskrogen.

Venlig hilsen

Hanne Skou

Red.: Da Ankertovskrogen ikke længere undkommer 4 gange om året har vi valgt at bringe Hannes hilsen her. Du kan læse Jens Hellerups artikel ved at downloade pdf.filen nedenfor.

AKTUELT ARKIV


Tilmeld nyhedsbrev

Modtag en e-mail med nyheder

Klik her, for at tilmelde dig nyhedsbrevet

Forårsmøde: 
2. lørdag i marts kl. 14

Klargøring af fælles grej:
Sidste fredag inden 1. tirsdagssejlads kl. 16:00

Første tirsdagssejlads:
Første tirsdag i maj, start kl. 19

Venø Rundt: Uge 23, weekend

Ror Cup, Jegindø: Uge 27, Lørdag

Sommertur: Uge 28

Øhavet Rundt: Uge 30

VM: Uge 33, weekend

Smakkestævne:
Uge 36, weekend i Løgstør

Sidste tirsdagssejlads:  Uge 37.

Første søndagssejlads:
Uge 37, start kl. 15:00.

Fælles bådoptagning: 
1. lørdag i november kl. 10:00

Afriggerfest: 
1. lørdag i november kl. 18:00

Lørdagsmøder:
Når sjægtene er på land, 2. lørdag kl. 14 i november, december, januar, februar.

Fjordkulturens dag:
1. lørdag i februar, kl. 10

Loading

INDBETALINGER TIL HJARBÆK SJÆGTELAUG - KLIK OVENFOR

Find Hjarbæk Sjægtelaug på Facebook

VIND OVER LIMFJORDEN

KAPSEJLADSREGLER

Test dig selv - klik nedenfor

Hjarbæk Sjægtelaug har medlemsnr. 531953