40. VM i sjægtesejlads 2016 i uge 33

Det 40. Verdensmesterskab i Sjægtesejlads blev der gjort lidt ekstra ud af.

Udover de programsatte aktiviteter - afholdtes der i ugens løb andre interessante arrangementer på fjorden, samt på stejlepladsen og i havnen.

Det blev ikke så stort og udsøgt et udvalg af gamle bådtyper der ankom til vores 40 SJægte VM. Der var desværre ugen før aflysninger fra nogle stykker. Men 3-smakken Susanne fra Middelfart - en gammel lodsbåd - der med de røde lodsstriber i sejlene skilte sig ud fra flokken af sprydsstagsriggede.

Trofaste var Limfjordens Træskibslaug i Nørresundby der havde lovet at sejle "Krejleren" - deres fine kopi af en såkaldt krejlerkåg til Hjarbæk. De havde med sig sydesalt fra Læsø. En lidt moderniseret udgave af "Saltets Vej" i middelalderen – vel for første gang i 500 år der ankom salt fra Læsø til Hjarbæk. Pottemager Mads Ottow i Viborg havde kreeret en mini-jydepotte.  Både salt og jydepotter blev solgt i Sjægtecafeen. Der er stadig både salt og potter på lager !  Kontakt Laugskoordinatoren !

Allerede tirsdag 16-8 var det store telt til 240 personer på stejlepladsen stillet op - klar til brug onsdag.

Onsdag 17-8  Kirkeskibet - en kopi af sjægten "Brødrene" fra 1906 - der ved Hjarbæk Sjægtelaugs fejring af det 25. Sjægte VM blev hængt op i Vorde Kirke, var sendt på bedding til et eftersyn. Rengjort og istandsat genophængtes kirkeskibet ved en speciel festgudstjeneste.  En højtidelig stund der rundedes af med fællespisning i teltet på stejlepladsen. Menuen var fiskefrikadeller m. tilbehør. 

Torsdag 18-8  skulle være "Åben Fjord og Havn for alle" og aktiviteterne denne dag er nærmere beskrevet i programmet der kan hentes under "Download" til venstre på denne side.

Fredag 19-8 ankom deltagerne til Sjægte VM. Viceborgmester Per Møller Jensen bød velkommen. Sejladserne indledes fredag aften med et matchrace (pardans til søs...) – en dyst der ikke tæller med i mesterskaberne. Herefter grill med medbragt mad.

Lørdag 20-8  afvikledes sejladserne det traditionelle mønster – sejladsbestemmelserne hentes under "Download".

VM-festen er for deltagere i sejladserne. Der serveres buffet. Efterfølgende dans til 5-mands orkester.

Søndag 21-8 blev der sluttet af med fælles morgenmad. Både tages op, - farvel og på gensyn.